Hildering Packaging

Specialist in blikverpakkingen

Hoe blik gemaakt wordt
Productie van staal

Blikverpakkingen worden gemaakt van lage koolstof gepolijste stalen stroken variërend in diktes van 0,13 tot 0,50 mm. Het ruwe materiaal voor blikverpakkingen, zijn stalen rollen variërend in dikte van 2 tot 3 mm.

Het hete walsen (hot rolling) vindt plaats in de austenitische fase wanneer het staal vormbaar is en het materiaal geperst wordt . Bij ‘cold rolling’ wordt het materiaal geperst én uitgetrokken. Bij cold rolling wordt naast persen dus ook spanning gebruikt.

Naast het verminderen van de dikte, is polijsten tevens van belang voor het optimaliseren van het gebruik, denk aan sterkte, vervormbaarheid, etc. en de doeleinden van de oppervlakte van staal.

De afwerking van de oppervlakte van blikverpakking is belangrijk: voor de kwaliteit van de verpakking maar ook voor decoratieve doeleinden. Staal wordt afgewerkt door het te voorzien van een coating van tin of chroom en geleverd in rollen of gesneden tot platen afhankelijk van de doeleinden van de te produceren verpakking.

Blikverpakkingen zijn doorgaans op te delen in twee groepen: specifiek geproduceerd voor sterkte, en speciaal geproduceerd voor vormbaarheid. Zeer sterke blikverpakkingen zijn geschikt voor voedingsmiddelen, terwijl de zachtere stalen meer geschikt zijn voor gevormde blikken zoals de boven- en onderzijden van aerosols en drankblikjes.

Koolstof is het belangrijkste onderdeel van staal en is van invloed op de sterkte van de blikken. Een hoger koolstof gehalte wordt meestal gecombineerd met een hoger mangaan gehalte. Een lagere mate van koolstof komt ten gunste aan de vormbaarheid en lasbaarheid van staal.

Het productieproces van staal biedt een verscheidenheid aan kansen om verpakkingen te produceren in verschillende combinaties van mate van vormbaarheid, rekbaarheid en sterkte.

Twee verschillende processen na cold rolling kunnen worden ingezet: continu verhitten (resultaat: fijne structuur, zeer sterk materiaal) en in etappes verhitten (grovere structuur, zeer vormbaar).

De blikverpakkingen supply chain wordt beïnvloed door de wensen van de consument, van de retailer, het vulgoed, de producenten van blik en de producenten van staal. Daarnaast is de keten afhankelijk van technische mogelijkheden en van kennis en kunde. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende blikverpakkingen specifiek voor voedsel, drank, verf en chemische producten. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de verpakking inzake het milieu en voor decoratieve doeleinden.

Hoe wordt blik gemaakt? ≡ Hildering Packaging