Hildering Packaging

Specialist in blikverpakkingen

TT / BTT - Triple- Tite sluitingen
Triple-Tite sluitingen

De Triple Tite sluiting is zeer geschikt voor de vlakke plaatsluiting.
Een bus met dit type sluiting is soms minder makkelijk te hersluiten, omdat er restanten achter kunnen blijven in de sluitrand na het uitschenken van de verf. TT sluiting is met name van belang bij menglakken, omdat het roerdeksel dan onder de rand vastgeklikt kan worden. Een TT sluiting wordt door gebruikers over het algemeen ervaren als gemakkelijker te (her)sluiten dan een RL sluiting.
De prestatie/dichtheid van de Triple Tite sluiting is vergelijkbaar met de RL sluiting. In absolute termen is de TT sluiting minder dicht dan de RL sluiting. Om de goede luchtdichtheid (en daardoor eventuele velvorming op de verf) tegen te gaan, raden wij aan om de afgesloten blikken na te vullen en om te draaien (te koppen), zodat de deksel-ring aansluiting volledig dicht loopt en luchtdicht is.

  • De TT sluiting heeft een plat deksel.
  • De TT deksel valt in de rand van de bus.
  • De TT sluiting wordt hoofdzakelijk op de professionele markt ingezet.

Bescherming TT-ring

Triple Tite sluiting gecoat
Gecoate Triple-Tite blikring

Jarenlang heeft men het probleem gekend van roestvorming in de TT-ring (sluitring) van de inwendig gecoate bus. Na het schenken van watergedragen produkten uit een verfblik, bleven er restanten achter in/aan de TT-ring. Dit resulteerde in lichte roestvorming bij hersluiting van het blik.

Wij hebben dit opgelost door de TT-ring op een speciale manier voor te behandelen, waardoor het watergedragen produkt niet meer rechtstreeks op het blik komt en hierdoor roestvorming veroorzaakt. De aangebrachte beschermingslaag kan een coating zijn, of een minuscuul dun laagje PET (laminaat). De bekendste toepassing van PET is Protact, een afwerking die door Tata Steel wordt geproduceerd.

RL - Reverse-lever sluiting
Reverse-lever sluiting

Er is momenteel een omzetting in gang gezet om in de kleinere diameters (bussen t.e.m. 1 liter) het aantal type sluitingen terug te brengen.
Bijvoorbeeld in de diameter 108 mm (1 liter) waren er op de Benelux markt 5 verschillende sluitingen in omloop, met minimale verschillen, maar niet uitwisselbare deksels.

Dit proces van rationalisatie is niet alleen vanuit de aanbiederskant in gang gezet, maar zeker ook door de afnemers. Met name de afvullers die in meerdere landen vestigingen hebben (lees Sigma, Akzo, ICI, etc.) hebben de vraag neergelegd om de diversiteit terug te brengen. Dit om op de uitwisselbaarheid van produkten tussen meerdere locaties (met uiteraard dezelfde bussen en dezelfde sluitingen) te bevorderen.

De Engelse markt is daarin toonaangevend, de sluitingen die daar ingezet worden, zullen ook Europees doorgevoerd worden. In Engeland voert men al sinds jaren de sluiting RL (Reverse-lever lid). In Europa worden momenteel de TT sluitingen en RL sluitingen ingezet.

  • De TT sluiting heeft een plat deksel.
  • De TT deksel valt in de rand van het blik.
  • Bij de RL sluiting valt het deksel in het blik.

Grofweg kan gesteld worden dat de toepassingsgebieden zijn:

  • TT sluiting: lakken, professionele schilders
  • RL sluiting: doe het zelf markt en lakken
RL - Reverse-lever sluiting
Verfblikken met RL-sluiting

Enkele kenmerken

TT sluiting is met name van belang bij menglakken, omdat het roerdeksel dan onder de rand vastgeklikt kan worden.

RL sluitingen kenmerken

De RL sluiting kan met een Raised Panel (vlak deksel - uiterlijk gelijk aan een TT sluiting) en een Low Panel (verdiept deksel) gesloten worden.
Low panel deksel kan vlak of bol zijn. Bol (spherical)wordt vooral ingezet, wanneer deksels in kleur worden gespoten. een verdiept deksel biedt in de winkel op het schap het voordeel, dat een ander blik in het deksel kan worden gelegd, zonder dat het bovenste blik wegrolt.

Het voordeel is dus dat met één ring 2 type deksels ingezet kunnen worden. Daarnaast is het vulgat groter dan bij TT sluiting. RL sluiting is in absolute zin nóg dichter dan een TT sluiting.

RL sluitingen hebben in de gecoate versie of een laminaat ring (een kunststof laagje over dat deel van ring waarin deksel valt) of een Protact® ring (door Corus ontwikkelde extra beschermlaag wederom aan binnenzijde van de ring geplaatst). Een goudaflak is ook mogelijk op de RL ring. Bij de Goudlak en Protact® variant zal roestvorming aan de binnen- en buitenzijde van de ring bij watergedragen producten niet optreden.

Dia­meter
in mm
Vul­inhoud
in ml
Type deksel Type Ring
86 500 TT Blank of gecoat
99 500
750
Blank of gecoat
Protact®
Blank
Protact®
108 500
1000
1100
1250
Blank of gecoat
Protact®
Blank of gecoat
Protact®
153 2500
3000
Blank of gecoat
Protact®
Blank of gecoat
Protact®
165 2500
3000
3780
4000
Blank of gecoat
Protact®
Blank of gecoat
Protact®
179 4000
5000
5800
Blank of gecoat
Protact®
Blank of gecoat
Protact®
TT - Triple Tite sluiting voor verfblikken ≡ Hildering Packaging