Hildering Packaging

Specialist in blikverpakkingen

Kunststof doppen voor vloeistofblikken zijn voor DIN- of REL dopgaten leverbaar. De doppen zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar:

Ø Type Indu­strie­dop Kind­veilige dop Balg­dop Kwast­dop
24 mm Stan­daard REL / DIN REL / DIN DIN DIN 1)
Aluseal - REL / DIN - -
Be­straald - - - -
32 mm Stan­daard REL / DIN REL / DIN REL / DIN DIN 2)
Aluseal - REL / DIN - -
Be­straald - - REL / DIN -
42 mm Stan­daard REL / DIN REL / DIN REL / DIN DIN 3)
Aluseal - REL / DIN DIN -
Be­straald - - REL / DIN -
57 mm Standaard DIN REL / DIN
UNI­GRIP

In diameter 42 mm kunnen wij ook een kindveilige balgdop leveren.

Kleuren: alle doppen zijn standaard in rood en wit leverbaar. Andere kleuren op aanvraag.

1) Kwastlengte 86 mm
2) Kwastlengte 110 mm
3) Kwastlengte 75 mm, 104 mm, 144 mm etc.

REL sluiting

REL dopgat
REL dopgat

DIN dopgat
DIN dopgat

Op verzoek van de grote gebruikers in de chemische markt, is voor de vloeistofbussen een verandering doorgevoerd in het type dopgat.

In Nederland, UK, Duitsland en Scandinavië is dit type dopgat, genaamd REL (Restlos EntLeerbar), al sinds enkele jaren doorgevoerd. Het "oude dopgat" werd DIN (Deutsche Industrie Norm) genoemd. Wij hebben de afgelopen jaren beide type dopgaten in ons assortiment gevoerd. Echter in bijna alle afmetingen en type vloeistofbussen zijn de dopgaten nu definitief omgezet naar REL.

Deze verandering is ingezet door drie partijen: de afvullers, de blikfabrikanten en de kunststof doppen leveranciers. De wens uit de markt is eigenlijk ontstaan omdat men de bussen beter wilde leeg laten lopen (RestlosEntLeerbar).
Hierop is het REL dopgat ontworpen. Dit dopgat heeft een naar buiten toe staande kraag (i.t.t. DIN gat) en bevordert hierdoor het uitlopen van het vulgat.
Bijkomend voordeel was dat de dop niet meer direct op de platte kap werd gedrukt, maar over een kraagje heen wordt gedrukt, waardoor bij verkeerde plaatsing niet direct de platte kap wordt beschadigd.

Ook de machinale verwerking van de REL doppen is veel beter dan die van DIN doppen. Daarom zijn met name de grote industriële afvullers al jaren geleden overgestapt naar een REL sluiting. Alle betrokken producenten (blik en kunststof dop) hebben dan ook de lijnen momenteel ingericht op REL. Dit betekent dat bij het kapotgaan van DIN producerende onderdelen (lees matrijzen) geen kosten ter vervanging worden gepleegd. Een ander voordeel is dat een UN keur in combinatie met bepaalde doppen in REL wel te behalen zijn en in DIN niet. Het moment is dan ook aangebroken waarop het REL dopgat de DIN heeft vervangen.

REL is te herkennen aan een opstaande "kraag" rondom het dopgat, in tegenstelling tot het DIN gat waar de "kraag" naar beneden was gevormd. Doordat het dopgat anders is, is de voet van de dop ook aangepast.

Ook het sluiten van de REL doppen met de hand is anders: een REL dop is makkelijker in te drukken dan een DIN dop (omdat het vulgat steviger is). Een REL dop laat duidelijker horen wanneer hij op de plaats zit dan een DIN dop, waardoor het te ver doordrukken (zoals bij een DIN dop het geval kon zijn) vermeden wordt.

Het is misschien een goed moment, om bij het sluiten van vele bussen op jaarbasis, te overwegen een simpele doppen-aandruk plaat samen te stellen.
Dit hoeft zeker geen kostbare zaak te zijn.

REL en DIN doppen en gaten ≡ Hildering Packaging